Friday, March 14, 2008

Dinner semalam - Ikan Jaket Sambal Rose

Lamanya tak post ni. Sebenarnya banyak benda nk citer ni...
1. Perjalanan ke Ipoh menaiki ketapi.
2. Pilihanraya...huuish, mmg terkujat smua orang.
3. Citer2 di kampung bersama2 abang, kakak, adik, anak2 buah.

Tapi, untuk mulakan post ari ni..kita start with the dinner last nite. Semalam memang zat-zat rajin dlm badan agak aktif. Jadinya smlm masaklah utk dinner. Lagipun ikan jaket tu...hmmm, kalo smapi ahad ni, mmg genaplah 2 minggu dia menghuni peti ais tu. Jadinya, sebelum rekod 2 minggu tu sampai..smlm masak lah. Apa lagi masakan yg boleh dibuat dgn ikan jaket tu..selain belah belakang dia sumbat sambal. Cuma nya, jenis sambal yang disumbat tu berbeza. Ada yang bubuh sambal belacan and ada yang bubuh sambal kelapa. Macam aku lebih kenal sambal kelapa, sbb mak selalu buat mcm tu. Dulu pernah la buat..tp mcm tak jadi je sambal nya. Tah rasa apatah...

So, semalam call le sifu di kampung. Hehehehe...Masa call masih di ofis, jadinya adalah sorang kawan tu..dengar. Uishh..siap telan airliur dah tu...heheheheh, sedap rose, kzra buat... Dan kerana itulah, nama Ikan jaket sambal ni ada nama Rose...kekekekeke. Ditujukan untuk Rose...hehehehe

Rasanya menjadi kot...sebab Encik Zaidi makan sehingga hilang smua isi2 ikan tu..tinggal lah benda pada ikan yang tak boleh dimakan je..tulang. Sedap le tu gamaknya, ataupun...sebab laparrrr sgt dah..kakakaka

Meh kita kongsi sama resepi ni...

Utk sambal kelapa

Kelapa parut (amik yg putih sahaja) - kalo pi kedai suruh org tu parut nak yg putih saja ya...dia pahamla. Dia mesti pikir, oooo...akak ni nak buat buah melaka kot, takpun...kuih lopes..takpun kuih kaswi...hehe

utk sambalnya - cili, bawang kecik, serai, halia (sikit je..sepotong kecil, mak kata..if dah bubuh halia tak yah bubuh belacan, air asam jawa or perahan limau pun boleh, gula dan garam.

Ok, utk bahan2 tu...agak2lah. Mengikut saiz ikan and bilangan ikan.

Dah sumbat tu...samada nak bakar or nak goreng pun boleh. Semalam aku goreng je. Maleh bakar ni..sbb tak de daun pisang, hehehe kononnya. Ada microwave, tapi mcm tak tau guna je...kekekeke.

Ok, inilah gambar 2 ekor ikan jaket yang selamat di makan malam tadi. Rose, jgn telan air liur ya...hehe


Bersedia utk di goreng...cerengggggg



Bersedia utk di makan....nyummm nyummm

Sedappp wooo...*perasan. Hidangan ini di iringi oleh satu hidangan lain, Sup Udang Cendawan. Bunyinya macam sedap je eh....hehehehe. Idakla sesedap mana pun.

Ok, cukup utk posting ini. Lepas ni akan sambung utk citer2 seterusnya. Nantikan gambar2 utk citer2 tu. Gambar tak clear sgt...biasalah, guna hp aje. Kamera digital ku hanya tinggal kenangan...sob..sob..sob

Mak: Halia sikit...dalam sepotong kecik aje. Kalau dah bubuh halia, tak payah bubuh belacan.

Waa: Halia mak? Jarang ada halia dlm sambal kan mak?

Mak: Haaa...tu la, bubuh halia, barulah lazaaaaattt....

Waa: Hehehehe...lazaaatttt...*sambil telan air liyor.

Lama tak dengar mak cakap lazat tu. Bila dia sebut lazat..mmg rasa macam lazat dan sedap sungguh..hehehe.

3 comments:

DeLinn said...

waaa

aku nak belajar buat ayam roasted ko dulu tu. ishhh rendu la nak mkn ayam tu

Hazelsyd said...

aku pon! sila publish kan resipinye yer... kami berdua buat tak pernah nak jadi!huhuuuu

cekputeh said...

hahahaha...nanti aku share resipinya..
Bukan kome je lama tak makan, aku ni pun haaaa...wak jedi mogok dah. Ish rindu ayam panggang wak jedi.